Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

"Σταμάτησαν οι επεμβάσεις στο Αγία Σοφία στο Καρδιοχειρουργικό λόγω έλλειψης προσωπικού"


Νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς δεν μπορούν να υποβληθούν στις προγραμματισμένες επεμβάσεις λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ..
Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» - με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων» (ΕΚΑΣΚΑΠ) - είναι το μοναδικό στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά βρίσκεται υπό αναστολή λειτουργίας, λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τη δραματική αυτή προειδοποίηση κάνουν οι έξι γιατροί του Α' Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος με έγγραφη αναφορά τους προς το διοικητή του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και το διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την οποία κοινοποιούν προς την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες αναβλήθηκαν δύο προγραμματισμένοι καρδιακοί καθετηριασμοί σε νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες, ενώ σύντομα θα χρειαστούν καρδιοχειρουργική επέμβαση άλλα τρία νεογνά. Ομως, όπως περιγράφουν με οδύνη οι γιατροί, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα αδυνατεί να καλύψει αυτά τα περιστατικά καθώς αποδυναμώνεται από προσωπικό με ταχείς ρυθμούς.

Το ΕΚΑΣΚΑΠ είναι το μοναδικό στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και συγκροτείται απ' τα εξής τμήματα: 1 Καρδιολογικό, 2 καρδιοχειρουργικά και 1 καρδιοαναισθησιολογικό. Παρά τις χρόνιες ελλείψεις, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί στην αναφορά τους, το ΕΚΑΣΚΑΠ πραγματοποίησε το 2009 κατά 60% περισσότερες επεμβάσεις σε σχέση με το 2000. «Απ' την αρχή του 2010, επισημαίνουν οι γιατροί, το Κέντρο έχει αποδυναμωθεί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των μικρών καρδιοπαθών ασθενών». Απ' το Γενάρη αποχώρησαν δύο καρδιοαναισθησιολόγοι και δύο ακόμη επικουρικές αναισθησιολόγοι βρίσκονται σε άδειες (η μία σε αναρρωτική και η άλλη σε τοκετού).

Ετσι οι μέρες των χειρουργείων από τέσσερις μειώθηκαν σε δύο και οι πέντε μέρες του αιμοδυναμικού σε μία. «Η κατάσταση αυτή αφενός θέτει τη ζωή κάποιων ασθενών σε κίνδυνο αναμένοντας για χειρουργείο, αφετέρου τους εξωθεί να καταφεύγουν για αντιμετώπιση σε ιδιωτικά παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα (έχουμε υπόψη δύο τέτοιες περιπτώσεις) και φυσικά δίνονται λαβές για απαξιωτικά και δυσφημιστικά σχόλια κατά του νοσοκομείου μας», προειδοποιούν οι γιατροί και καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας να πάρουν άμεσα μέτρα, ώστε το Κέντρο να μην αναστείλει τη λειτουργία του.

ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2010

http://prezatv.blogspot.com

1 σχόλιο: